Do góry

Desery Przepis na:

Najlepszy keks

Najlepszy keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Najlepszy keks"

Składniki

  • 20 dag masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 15 dag rodzynek
  • 20 dag bakalii: suszonych moreli
  • fig
  • daktyli
  • śliwek
  • żurawiny
  • 2 łyżeczki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej nok. 100 ml rumu
  • mmasło i bułka tarta do foremki new. cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakalie przebierz, op łucz i osusz, pokrój na kawałki. Rodzynki zalej rumem, odstaw, aby nasiąkły alkoholem (nawet na całą noc). Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasnokremową masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki.

  2. Żółtka kolejno dodawaj do masy maślanej, po każdym dokładnie miksując. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Delikatnie połącz z przygotowanym ciastem.

  3. Rodzynki nasączone alkoholem, pokrojone bakalie oraz smażoną skórkę pomarańczową dołóż do ciasta. Dokładnie wymieszaj łyżką. Podłużną foremkę posmaruj masłem. Spód oraz brzegi formy starannie oprósz bułką tartą (ew. mąką, kaszą manną lub mielonymi orzechami).

  4. Ciasto nałóż do przygotowanej foremki. Wierzch wygładź łopatką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 55–60 minut (do tzw. suchego patyczka).

  5. Gotowy keks wyjmij. Studź ok. 20 minut w foremce. Potem przełóż go na kratkę kuchenną i poczekaj, aż zupełnie wystygnie. Zimny keks możesz oprószyć cukrem pudrem.

  6. godz. i 30 min; Porcja: 310 kcal.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń