Do góry

Desery Przepis na:

Najlepszy sernik limonkowy

Najlepszy sernik limonkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 119

Dodano:

Odsłon: 6163

Najlepszy sernik z limonką. Nic a nic nie opada, jest równy jak stół :) Bardzo delikatny, łącznie ze spodem, który jest miękki niczym biszkopt :) W smaku wyraźnie czuć smak limonki, szczególnie gdy próbuje się go jeszcze na ciepło :) Godny polecenia!

Składniki

  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 kg sera
  • 6 jajek (białka piana)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 limonoki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cukier i kakao, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno prostokątnej blaszki o wymiarach 30x22 cm, wierzch lekko posypać mąką, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.

  2. Z białek ubić sztywną pianę.
    Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, olej, skórkę otartą z jednej sparzonej wrzątkiem limonki oraz sok z 2 limonek. zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 70 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń