Do góry

Desery Przepis na:

najlepszy tort bez pieczenia ;)

najlepszy tort bez pieczenia ;)

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4096

Dodano: 26.01.2013

Odsłon: 64785

Pyszny, kremowy tort bez pieczenia. Baza sa herbatniki i krem budyniowy- tylko od nas zalezy, jak duzy bedzie nasz tort (moj byl naprawde duzy, waga ok 3 kg). Zaleta jest to ,ze stosunkowo szybko sie go robi, plus nie trzeba go piec, do tego pieknie sie kroi- wlasciewie ten tort jest bez wad :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z litra mleka odlac 1 szklanke (250 ml ). Pozostale mleko wlac do duzego garnka, wsypac do niego szklanke cukru i cukier wanilinowy, zagotowac. Wymieszac obie maki ze soba, dodac im odlane mleko, wymieszac dokladnie, aby nie bylo grudek. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzec, zmniejszyc plomien gazu i powoli, ciagle mieszajac, wlac rozrobione z mlekiem maki- ugotowac budyn. Odstawic do calkowitego wystygniecia.

  2. Margaryne (maslo) ubic mikserem na puch, stopniowo dodawac (po 1 lyzce) zimny budyn i miksowac. Powstaly krem podzielic na dwie czesci. Do jednej czesci dodac stopione na parze 100 g czekolady (goraca stopiona czekolade wlac do kremu i dokladnie zmiksowac).

  3. Kawe zalac szklanka goracego mleka, ewentualnie doslodzic, i zostawic do przestygniecia.
    Herbatniki podzielic na 5 czesci (po 20 sztuk). Na duzej tacy ulozyc pierwsza czesc herbatnikow w prostokat (jeden obok drugiego, 5 wzdluz i 4 wszerz), scisle jeden obok drugiego, namaczajac kazde ciastko przez chwile w kawie z mlekiem. Posmarowac je polowa bialego kremu, ulozyc drugi rzad namoczonych herbatnikow, wylozyc polowe czkoladowego kremu- potem kolejna warstwa ciastek, na to reszta bialego kremu, znow ciastka, czekoladowy krem i na wierzch ostatnia warstwa herbatnikow.

  4. Tort wlozyc do lodowki na godzine- po tym czasie wyjac go, udekorowac bita smietana i posypac starta na tarce czekolada.

    Najlepiej smakuje nastepnego dnia, gdy ciasta calkowicie zmiekna.

    WAZNE: ciastek nie moczymy zbyt dlugo w mleku, wystarczy sekunda- dwie- w przeciwym razie zaczna sie rozpuszczac i tort nie bedzie tak efektowny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

martuskam 03 sierpnia 2014 przepis nie kompletny, proszę o podanie co zrobic z kawą zrobioną na mleku, i jak ułożyc poszczególne "piętra " tortu, prosze o odpowiedź Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bambisia 18 marca 2013 no i zrobiłam naprawdę super polecam wszystkim, i dziekuję za przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bambisia 08 marca 2013 I juz wiem co jaką zrobie niespodzianke ukochanemu na urodziny. dzięki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 08 lutego 2013 Ależ pysznie wygląda, poproszę o kawałek do kawki :) 5-ka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 27 stycznia 2013 ale cudny ten torcik, zabieram do ulubionych i oczywiście 5 :))) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 27 stycznia 2013 Idealny torcik na pięć:)też mi ochoty narobiłaś;):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 26 stycznia 2013 ale fantastycznie wygląda, zabieram do ulubionych i w najbliższym czasie zrobię, bo juz mi slinka cieknie :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń