Do góry

Przekąski Przepis na:

Najprostszy chleb pszenny

Przepis dnia 2010-07-03
Najprostszy chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2391

Dodano:

Odsłon: 15829

Nie ma prostszego przepisu na znakomity, domowy chleb. Jest bardzo smaczny, z chrupiącą skórką.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Zalać wodą i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem, tylko do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin (mój stał 16). Po tym czasie ciasto wyłożyć na mocno omączony blat, spłaszczyć i uformować prostokąt. Ciasto złożyć dwukrotnie. Lnianą ściereczkę kuchenną bardzo mocno obsypać mąką i położyć na niej chleb złączeniem do dołu. Wierzch ciasta również posypać mąką i przykryć. Pozostawić na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Kiedy będzie gorący włożyć do niego żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne i grzać go/je przez 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na deskę kuchenną. Garnek wyjąć i włożyć do niego ciasto (nie smarować niczym!), przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i dopiekać przez 10-20 minut. Upieczony chleb wyda głuchy odgłos po uderzeniu go w spód. Wystudzić na kratce.

  2. [przepis z mojewypieki.blox.pl; Thermomix nie nadaje się do przygotowania tego chleba]

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alicho05 09 lipca 2010 W niektórych Biedronkach można spotkać specjalną mąkę na chleb. Trafiłam na chleb żytni i orkiszowy. Naprawdę pyszny w porównaniu z kupowanym w Tesco czy Lidlu. Różnica w jakości i cenie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo1000 03 lipca 2010 upiekłam dzisiaj chlebek może nie był taki ładny jak twój ale smakuje pysznie jutro robię drugi

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 03 lipca 2010 sluchajcie z chlebem to jest taki myk ze z takiego przepisu mi zwsze wychodzi bardziej bulka niz chleb....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 03 lipca 2010 Powiem więcej - jest dość rzadkie, ale takie ma być. Nie obsypane mąką powinno bardzo mocno się kleić ;-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 02 lipca 2010 oj Mateusz ale mnie skusiles, dzis po poludniu zmieszam skladniki, a rano wczesnie upieke i jutro dam znac co mi z tego wyszlo, bo nie chce mi sie wierzyc ze mi taki piekny chleb wyjdzie, pozdrawiam !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 02 lipca 2010 Nie jestem pewien, czy można, ale spróbować nie zaszkodzi. Również musiałaby być gorąca (grzej ją tak 5-7 minut), a przykrycie zrób z folii aluminiowej. Myślę, że by się udało. Pozdrawiam!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 02 lipca 2010 Chlebek fajny,chętnie go wypróbuję,ale nie można w zwykłej blaszce? (tak jeszcze prościej)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 02 lipca 2010 Chleb z garnka żeliwnego nie ma sobie równych! Też często piekę w ten sposób. Idę wyjąć zakwas z lodówki. "pozazdrościłam" Ci domowego, świeżego chlebka... :)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń