Do góry

Śniadania Przepis na:

Najprostszy domowy chleb z ziarnami

Najprostszy domowy chleb z ziarnami

Autor: tasty-and-fit

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1216

Dodano: 07.08.2016

Odsłon: 3166

Najprostszy domowy chlebek z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz-piekarz :)

Składniki

  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200g mąki pszennej
  • 1,5 szkl. płatków owsianych - najlepiej górskich
  • 100g pestek słonecznika
  • 100g pestek dyni
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego w ziarnach
  • 50g drożdży
  • 500-600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru do zaczynu
  • więcej niż pół łyżki soli
  • (ja dodałam jeszcze 50 g żurawiny)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od zaczynu: drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, zalać połową wody i odstawić na 15 min.

  2. W tym czasie do miski wsypać mąki, sól, płatki, słonecznik, dynię i siemię lniane - wymieszać. Po 15 minutach do zaczynu wsypujemy resztę składników oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.

  3. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną, przekładamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę.

  4. Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, nastawionego na 200 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna 10 sierpnia 2016 Kiedyś próbowałam zrobić chleb z samych ziaren, ale za bardzo go wysuszyłam i jedyne, co można było z nim zrobić to dać ptakom ;-). Muszę spróbować Twojego przepisu, może mi się uda. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń