Do góry

Desery Przepis na:

Najprostszy tort z truskawkami

Najprostszy tort z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2114

Dodano:

Odsłon: 575

Najprostszy tort z truskawkami

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać przesianą mąkę i całość wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut lub do "suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki.

    Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę oraz puder. Miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu. Tryskawki do kremu kroimy w kostkę nie łączymy z kremem.

    Truskawki na poncz blendujemy a następnie dodajemy wodę i mieszamy.

    Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem a następnie rozsmarowuje 1/3 części kremu. Na całym kremie układamy kawałki tryskawek. Przykrywamy kolejnym blatem. Nasączmy ponczem truskawkowym i rozsmarowujemy 1/3 masy. Ponownie na masie układamy tryskawki. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy ( przy ostatnim górnym placku część nasączoną kładziemy do dołu) i rozsmarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu. Na koniec dekorujemy truskawkami oraz ażurkami z czekolady. Schłodzić w lodówce przez całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń