Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki

Naleśniki

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 1418

Dodano: 05.05.2017

Odsłon: 2377

Podstawowy i bardzo prosty przepis ;)

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Około 100 ml wody gazowanej (dzięki niej nasze naleśniki będą bardziej chrupkie)
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka oleju
  • Sól
  • Masło, margaryna lub olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 20 minut. Jeśli po tym czasie wydaje nam się, że jest ono za gęste dolewamy stopniowo trochę wody gazowanej i miksujemy.

  2. Kluczem do udanych naleśników jest dobra, teflonowa patelka, która musi zostać dobrze rozgrzana. Wylewamy na nią ciasto (u mnie jest to objętość małej chochelki do zupy, czyli około 50 ml) smażenia możemy natłuścić patelkę odrobiną tłuszczu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardzie chrupkie naleśniki) ale nie jest to konieczne ponieważ dodaliśmy do ciasta olej.

  3. Najlepiej smakują z ulubionym dżemem i owocami.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń