Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki ''Arabskie” z jabłkami

Naleśniki ''Arabskie” z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 76910

Dodano:

Odsłon: 351

Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne naleśniki z jabłkami. Naleśniki są robione troszkę inaczej niż tradycyjne, więc polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 12 naleśników
  • na ciasto:
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • ½ szklanki letniej wody (125 ml)
  • 150 g mąki pszennej (niepełna szklanka 250 ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki drożdży suchych
  • na farsz:
  • 3 jabłka (około 600 g)
  • około 2 łyżek masła
  • cukier do smaku
  • i jeżeli lubimy cynamon
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ciasto:
    Do miski wlewam letnie mleko, letnią wodę, dodaję cukier, drożdże i mieszam. Miskę odstawiam na około 10 minut.

    Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam rózgą (można użyć miksera), tak żeby nie było grudek mąki. Następnie nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut, w ciepłe miejsce.

  2. W tym czasie przygotuję jabłka:
    Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę.

    Na patelni rozgrzewam masło, dodaję jabłka i smażę około 10 minut, tak żeby jabłka zmiękły. Pod koniec dodaję do smaku cukier, mieszam i jeszcze przez chwilę smażę, żeby cukier się rozpuścił.

    Tak przygotowane jabłka odstawiam do wystudzenia.

  3. Smażenie naleśników:
    Patelnię smaruję olejem (użyłam do tego pędzelka), i na rozgrzaną patelnię nakładam około 3 łyżek ciasta. Naleśniki smażę na małym płomieniu, tak żeby spód był lekko brązowy a góra sucha, naleśników nie przewracam na drugą stronę.
    Po usmażeniu naleśnika, patelnię ponownie smaruję olejem.

  4. Usmażony, ciepły naleśnik sklejam tak, aby powstał rożek.

  5. Końcowe przygotowanie naleśników:
    Do naleśników w kształcie rożka nakładam jabłka i posypuję cynamonem. Naleśniki są gotowe.

    Naleśniki z jabłkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń