Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki chilli con carne

Naleśniki chilli con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 657

Dodano:

Odsłon: 28591

Danie dla uwielbiających ostrą, meksykańską kuchnię :)

Składniki

  • wołowina (łopatka lub rozbratel albo dolna zrazowa), 500-600 g
  • cebula, 2 szt.
  • Pomidory krojone, 1 puszka
  • kukurydza, 1/2 puszki
  • czerwona fasola, 1 puszka
  • ser mozzarella lub pizzarella, 100 g
  • naleśniki, 10-12 szt.
  • mieszanka przypraw do chilli con carne, najlepiej kotanyi, 1 opak.
  • oliwa
  • czerwone wino, 1 szklanka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Usmażyć na blady kolor 10-12 naleśników (mój przepis na naleśniki podaję w przepisie na "Naleśniki z bananami podane z bitą śmietaną i sosem czekoladowym" - oczywiście tu należy pominąć cukier waniliowy :) ).

  2. Sos chili con carne: na oliwie podsmaż pokrojone w kostkę jak do gulaszu mięso, kiedy już całe będzie ładnie podsmażone dodaj cebulę i jeszcze trochę oliwy, kiedy cebula się zeszkli do mięsa dodaj przyprawę do chilli, wymieszaj i zalej 100 ml wody oraz dodaj pomidory. Przez 10-15 minut duś mięso pod przykryciem. Mięso będzie bardziej kruche jeśli zalejesz je teraz szklanką wina. Doprowadź sos do wrzenia i odkryj pokrywkę. Pogotuj tak przez 5 minut na wolnym ogniu i dodaj fasolę oraz kukurydzę. Gotuj jeszcze przez 10 minut pod przykryciem.

  3. Blaszkę wysmaruj tłuszczem. Na naleśniki nałóż sos (to, co gęste :) ) i zwiń je, układaj ciasno w blaszce, jeden obok drugiego. Naleśniki posyp tartym serem i zapiekaj w temp. 150 st. C przez 15-20 minut, aż będą rumiane. Marzec 2010r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agniesia76 17 marca 2010 żółtym serem czy mozzarella? posypać bo w przepisie jest mozzarella. ;0)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 16 marca 2010 Wg mnie chilli lepiej smakuje, kiedy mięso jest w kawałkach, ale oczywiście można to samo zrobić z mieloną wołowiną :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 16 marca 2010 Robię czasem bardzo podobne, tylko z mielonej wołowiny :) danie - pychota! A ta przyprawa Kotanyi jest super :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 16 marca 2010 bardzo fajny pomysł,naleśniki uwielbiam a takich jeszce nie jadłam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń