Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki jajeczne

Naleśniki jajeczne

Autor: smakosz18

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 21

Dodano: 26.05.2010

Odsłon: 1466

Dla miłośników jajek:D

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka kukurydziana, 200g
  • mleko, 250ml
  • woda, 250ml
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 6 jajek
  • gęsta kwaśna śmietana (18%), 100ml
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 pęczek szczypioru
  • sól i świerzo zmielony pieprz
  • Do Zapiekania:
  • tarty parmezan, 100g
  • masło, 50g
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać na jednolitą masę. Usmażyć cienkie naleśniki na najmniejszej dostępnej patelni(małe naleśniki będą zgrabniejsze i bardziej eleganckie).

  2. Jajka ugotować na twardo,obrać i zemleć(można też drobno posiekać). Dodać śmietanę,curry i posiekany szczypiorek,wymieszać,osolić i popieprzyć do smaku. Układać farsz na naleśnikach i formować krokiety.

  3. Formę do pieczenia wysmarować masłem,ułożyć naleśniki i posypać tartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180''C) i zapiekać przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń