Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki kukurydziane smażone bez tłuszczu

Naleśniki kukurydziane smażone bez tłuszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 917 Ocena: 22985

Dodano:

Odsłon: 59231

Przepis na smaczne i puszyste naleśniki skierowane do wszystkich tych, którzy muszą unikać mąki pszennej oraz cukru. Świetnie sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Doskonałe dla diabetyków.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka ciepłego mleka 1,5% (użyłam tego bez laktozy)
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • sól morska
  • ksylitol
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta kurkumy
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dojemy jajko, szczyptę sody oczyszczonej, olej rzepakowy, ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz sól i ksylitol [ilość według uznania - w zależności od tego jaki zastosujemy rodzaj farszu (słodki czy wytrawny)].

    Zawartość miski miksujemy i odstawiamy na około 10 minut, tak aby masa naleśnikowa mogła chwilę popracować.

  2. Po tym czasie dodajemy 0,5 szklanki wody mineralnej, mieszamy i smażymy na patelni do naleśników z obu stron na delikatnie rumiany kolor.

    Masa naleśnikowa będzie dość rzadka, a same naleśniki smażymy już bez dodatki oleju, gdyż ten został użyty do przygotowania masy. Dla pewności przed pierwszym smażeniem patelnię możemy delikatnie wysmarować ręcznikiem papierowym nasączonym w odrobinie oleju.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 10 sierpnia 2014 Bardzo, udane naleśniki które ja bardzo lubię z cukrem pudrem i dzemem .Na kukurydzianej mące jeszcze nie robiłam ,ten przepis jest dla mnie nowością na pewno wkrótce je wypróbuje
Pychotka

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń