Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki na słono

Naleśniki na słono

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 21

Sprawdzony przepis na "Naleśniki na słono"

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 220 ml mleka
  • 4 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cebula
  • pomidor
  • 150 g pieczarek
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł.

  2. Wartość odżywcza porcji 570 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 40 g/Węglowodany 26 g

  3. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mleko, jajka, mąkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu 6 naleśników.

  4. Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na ćwiartki, podsmażamy na oleju przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone i, mieszając, smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i koncentratem pomidorowym, mieszamy.

  5. Warzywno-mięsnym farszem smarujemy grubo naleśniki, zwijamy i układamy dość ścisło obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostało nam trochę farszu, mieszamy go z bulionem warzywnym i polewamy naleśniki. Jeśli zużyliśmy cały farsz, polewamy samym bulionem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10–15 minut w 200oC.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń