Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki nadziewane owocami z bitą śmietaną

Naleśniki nadziewane owocami z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 300

Dodano:

Odsłon: 110

Popularne danie wzbogacone owocami ,to doskonała przekąska lub danie na podwieczorek

Składniki

  • Mąka krupczatka -11/2 szklanki
  • Jajka kurze -2 szt.
  • mleko 2 % -1 szklanka
  • Woda 1/2 szklanki
  • Masło 3 łyżki
  • Cukier 4 łyżki
  • Maliny -20 dag
  • Gruszka -3 szt
  • Smietanka 30% 250 ml
  • Serek wiejski -200g
  • Miód 2 łyżeczki
  • Czekolada gorzka 1/2 tabliczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jaja roztrzepać z solą i cukrem,dodać mleko,wodę,mąkę ,zmiksować na gładkie ciasto.Dodać 3 łyżki masła lub oleju i dalej miksować. Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni najlepiej naleśnikowej.Przewrócić na drugą stronę gdy spód będzie rumiany.

  2. Na naleśnik wyłożyć porcję wiejskiego serka.

  3. Na serku ułożyć maliny.Złożyć w kopertę ,wierzch ozdobić kleksem z bitej śmietany ,czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

  4. Wersja naleśników z podsmażaną gruszką.Gruszki pokroić w kostkę posypać cukrem.Na patelni rozpuścić masło , włożyć gruszki podsmażać 3 min.,dodać miód i całość smażyć jeszcze 2 min .Na naleśnik wyłożyć gruszki.

  5. Całość złożyć w kopertę ,ozdobić kleksem z bitej śmietany .Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń