Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym

Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1985

Dodano:

Odsłon: 201

Smaczne, letnie danie. Z podanych proporcji powinno wyjść 9-10 naleśników.

Składniki

  • 1/2 l mleka 2%
  • 3 jajka wiejskie
  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli, 2-3 łyżki oleju kujawskiego
  • mus jabłkowy:
  • 11/2 kg papierówek
  • cynamon
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito. Jajka wybić do wysokiego naczynia. Rozbełtać je trzepaczką. Dodać mleko, wodę, sól i partiami wsypywać mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię wysmarować olejem. Ciasto nalewać chochelką na gorącą patelnię. Smażyć z obu stron.

  2. Papierówki umyć i obrać. Posypać cynamonem, gdyż szybko ciemnieją. Umieścić w garnku na małym gazie. Dolać nieco wody. Mieszać. Po kilkunastu minutach mus jest gotowy. Smarować nim naleśniki. Zwijać w rulony lub składać trójkąty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 05 lipca Uwielbiam takie naleśniki, a z mąką orkiszową jeszcze nie próbowałam. Świetny pomysł. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń