Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 71

Dodano:

Odsłon: 736

:)

Składniki

  • 1/2 l mleka
  • 20 dag mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • 70 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • 10 dag startego żółtego sera
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mleka, mąki, soli, jajka, oleju przygotowuję ciasto. Smażę z niego na oleju naleśniki.

  2. Cebulę i czosnek siekam, podsmażam na oleju. Dodaję mięso, mieszając, rumienię. Wlewam przecier pomidorowy, duszę kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ziołami, ostrą i słodką papryką. Farsz rozkładam na naleśnikach, zwijam w rulony. Na koniec mogę polać ketchupem.

  3. Opcjonalnie: można posypać startym serem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec, aż ser się roztopi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń