Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki po bolońsku"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 12
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 720
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 12
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 720
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji 3,50 zł
Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dorzucamy papryczkę i chwilę podsmażamy.
Do cebuli dokładamy mięso mielone, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i smażymy, rozgniatając np. widelcem większe kawałki mięsa.
Kiedy mięso się przyrumieni, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Smażymy na dużym ogniu, aż większość płynu z farszu odparuje, a sos zrobi się gęsty.
Usmażone, dość cienkie naleśniki smarujemy sosem i zwijamy w rulon. Naleśniki można posypać wiórkami żółtego sera, polać sosem pomidorowym lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku.
Wartość odżywcza jednej porcji 285 kcal Białko 17,8 g/Tłuszcz 32 g/Węglowodany 6 gŹródło: Rewia