Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki przepis podstawowy

Naleśniki przepis podstawowy

Autor: Kermeet

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 897

Dodano: 29.07.2011

Odsłon: 38712

Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 20 min . Po upływie 20 min smażyć na patelni (ja daję na patelnię olej i wycieram go ręcznikiem papierowym i co pewien czas przecieram tym ręcznikiem - naleśniki wtedy nie pływają w oleju; jeżeli chcemy mieć cieńsze naleśniki to trochę rozcieńczamy ciasto).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nela55 24 października 2016 Do naleśników na 2 jajka : 1 szklanka wody gazowanej i 1 szkl.mleka + mąka tortowa.Ponadto szczypta cukru i soli ....wg. mnie są smaczniejsze. Nigdy nie dodawałam mąki kukurydzianej ..hmmm

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kermeet 29 lipca 2011 Ja dodaję wodę gazowaną do naleśników na słodko (dodaję jeszcze 2 jajka a białka ubijam na pianę) a te robiłem akurat do nadzienia z kapusty. Olej dodaję do ciasta ale mam taką patelnię że i tak co jakiś czas muszę ją przesmarować żeby nie przywierały.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joasia2 29 lipca 2011 Ja tez do ciasta dodaje olej, ciasto sobie leżakuje przez 15-20 minut, a potem na mocno rozgrzanej patelni smaże już bez tłuszczu, są cienkie, elastyczne (nie rwa się), i robi się je błyskawicznie, no i nie ma obawy że olej na patelni się przypali:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 29 lipca 2011 Dobry masz przepis na naleśniki, ja osobiście dodaję wodę gazowaną i łyżeczkę cukru. Ten cukier /nawet do naleśników
na ostro/ powoduje naprawdę bardzo subtelny smak. Pozdrawiam i pędzę na Twój blog. A olej dodaję wprost do
ciasta. Nie trzeba smarować patelni.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kermeet 29 lipca 2011 Ja też dodaję olej do ciasta ale nie mam patelni tylko do naleśników :) a przy smażeniu tych urwała mi się rączka od patelni i muszę teraz coś wymyślić :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicho05 29 lipca 2011 Do ciasta naleśnikowego dodaję olej i smażę na patelni przeznaczonej tylko do naleśników głęboko schowanej przed domownikami.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń