Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki z nadzieniem serowo-truskawkowym, pyszne, słodziutkie i zniewalające smakiem truskawek. Polecam!
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 331
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 409
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 667
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 331
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 409
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 667
Składniki
Odmrażamy truskawki, 200g blendujemy, a resztę kroimy na połówki. Ser biały mieszamy ze śmietaną, cukrem pudrem i ubitą śmietanką. Gdy masa jest już jednolita łączymy ją z musem truskawkowym. Teraz przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy wodę, śmietanę, dodajemy cukier i połamaną na kawałki czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników w jedną, płynną masę. Cały czas mieszamy, gdyż czekolada lubi się przypalać. Produkty na ciasto mieszamy ze sobą, używamy do tego trzepaczki rózgowej lub miksera. Dobre ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, nalewamy porcję ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlewamy na patelnię odrobinę oleju.
Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem serowo- truskawkowym, na które nakładamy 1- 2 łyżki pokrojonych truskawek. Następnie składamy naleśniki na połowę, polewamy polewą czekoladową, posypujemy płatkami migdałów. Możemy również, jeśli lubimy, dodać listki świeżej mięty (albo posiekane- do nadzienia, albo w całości- do dekoracji). Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi dość luźne nadzienie. Jeśli chcecie aby jego konsystencja była gęściejsza zmniejszcie ilość truskawek o 50g i dajcie mniej ubitej śmietanki. Podkreślam, że korzystałam z truskawek mrożonych, które mimo odsączenia, mają więcej wody niż świeże owoce. To właśnie wpłynęło na gęstość nadzienia. Przy użycie świeżych owoców i zachowaniu proporcji podanych w przepisie, konsystencja sera powinna być odpowiednia.
Smacznego.