Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki z dodatkami jak racuszki

Naleśniki z dodatkami jak racuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 2739

Dodano:

Odsłon: 1229

Małe naleśniki z dodatkami, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smakują jak racuszki lecz są bez dodatku drożdży czy innych spulchniaczy. Dodatki można sobie wybrać wg tego co kto lubi. U mnie biały ser, żurawina oraz jabłko. Polecam!

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 2 jaja
  • 2 jaja
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • dodatki: u mnie biały ser - czasem zastępuję serkiem wiejskim, żurawina, jabłka
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Resztę składników oprócz dodatków miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ser, żurawinę oraz pokrojone jabłka. Krótko miksujemy. ( Jeśli używamy żurawiny lub rodzynek - warto je wcześniej sparzyć wrzątkiem. Jeśli używamy serka wiejskiego warto go przepłukać na sitku wodą aby pozbyć się śmietanki. )

  2. Do powstałej masy delikatnie wlewamy ubite białka i pomalutku drewnianą łyżką mieszamy uważając aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza z ubitych białek - dzięki temu uzyskamy puszyste naleśniki. Placuszki smażymy na odrobinie oleju z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem, jogurtem, owocami lub śmietaną. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń