Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z farszem szpinakowo - kokosowym na słodko

Naleśniki z farszem szpinakowo - kokosowym na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1930

Dodano:

Odsłon: 1855

Pierwotnie moje naleśniki miały być na słono, ze szpinakiem i prażonym sezamem, ale w związku z tym, że ostatnio kupiłam więcej mleczka kokosowego, chciałam je jakoś wykorzystać w przepisie. Zaryzykowałam, połączyłam ze szpinakiem, dodałam syrop klonowy i wiórki kokosowe. Te ostatnie sprawiają, że moja propozycja jest dla tych, którzy lubią chrupać, bo są mocno zaznaczone. Smak na pewno nieoczywisty, ja sama - oprócz propozycji użycia szpinaku jako dodatku do ciasta naleśnikowego - nie spotkałam się z doprawianiem go na słodko. Schemat został złamany, naleśniki zjedzone :-).

Składniki

  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 1/2 szklanki gazowanej smakowej wody (ja użyłam Saguaro o smaku grejpfrutowym)
  • 1 jajo (L)
  • 1/5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • kawałek masła
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 - 4 łyżki syropu klonowego (alternatywnie może być miód lub brązowy cukier)
  • 2 - 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do średniej wielkości miski wlać mleko, wodę smakową, olej, wbić jajko i wymieszać rózgą. Stopniowo dodawać mąkę i sól, wymieszać dokładnie. Odstawić na około pół godziny, by mąka naciągnęła.

  2. W tym czasie do garnka wrzucić szpinak, dodać kawałek masła i przesmażać, aż się rozpuści i woda odparuje. Mieszać, by nie przywierał do dna. Dodać mleko kokosowe, syrop i gotować na małym ogniu, aż szpinak będzie miękki. Dosypać wiórki, sprawdzić, czy jest wystarczająco słodki. Zdjąć z ognia.

  3. Z przygotowanego ciasta smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni, zawijać w nie podgrzany farsz i serwować posypane prażonymi płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 lutego Ze szpinakiem biorę całą michę ;)
Zjem z młodą, bo starsza nie przepada za szpinakiem xD
Pyszne jedzonko :)
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń