Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z jajecznicą i ryżem

Naleśniki z jajecznicą i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 171

Dodano:

Odsłon: 1277

Tanie,bardzo smaczne i sycące danie na obiad lub gorącą kolacje dla męża wracającego póznym wieczorem z pracy:)

Składniki

  • na ciasto naleś.;Mąka, 25dkg.
  • mleko, 1szkl.
  • woda gazowana, 1szkl.
  • jajka(3szt.zostawić do farszu), 5szt.
  • sól do smaku, ok.szczypta
  • na farsz;ryż ugotowany na sypko, 15dkg.
  • natka pietruszki(posiekac), 3łyżki
  • szczypiorek(według uznania), 1łyżka
  • łyżka masła,cebula, 1
  • sól,pieprz, szczypta
  • gęsta śmietana,ząbek czosnku,sól,pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto;jajka,sól,mleko zmiksować,dodać mąkę,mięszać aż ciasto będzie jedwabiście gładkie,dodać wode i znów zmiksować.Patelnie rozgrzać,delikatnie natrzeć słoniną lub olejem wlewać ciasto i piec naleśniki.

  2. Na patelni rozgrzać masło,dodać ryż,pietruszke,cebulkę i wbić jajka,usmażyć przyprawić.posiekać nożem,gdy ostygnie.farsz nakładać na naleśniki jak tortillę,jako dodatek można podawać śmietanę wymieszaną z czosnkiem i przyprawami.Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń