Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z jajkiem i koperkiem

Naleśniki z jajkiem i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 138

Dodano:

Odsłon: 3086

Naleśniki to proste mączne danie smażone na patelni, idealne na szybki obiad w ciągu tygodnia. Prawdopodobnie zaczęto je już podawać w starożytności. Można je podawać posypane cukrem, cukrem pudrem lub polane sosem. Często podawane są z nadzieniem serowym, z powidłami lub z dżemem, ale także z nadzieniem mięsnym i warzywnym. Moje dzisiaj będą podane jeszcze inaczej bo z nadzieniem z jajka, a raczej z pasty jajecznej, jest to przepis kuchni staropolskiej. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska autorstwa Ewy Aszkiewicz, którą bardzo polecam. Znajdziecie tam doskonałe przepisy.

Składniki

  • Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej 2 jajka 2 łyżki oliwy lub oleju 1 szklanka mąki szczypta soli
  • Farsz: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 2 czubate łyżki pokrojonego koperku (może być mrożonego) 2 łyżki gęstej kwa
  • Dekoracja: Zielona sałata śmietana lub jogurt naturalny pieprz czarny papryka słodka odrobina koperku
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Naleśniki, ich przygotowanie nie jest do końca łatwe, ale też nie aż tak trudne. Proszę nie zrażać się po pierwszym nieudanym naleśniku, pierwszy przeważnie nie wychodzi. czas przygotowania łącznie ze smażeniem naleśników to około 60 minut.


    Najpierw przygotujmy ciasto. W wyższym naczyniu łączymy mleko, wodę i jajka. Dodajemy sól, oliwę lub olej oraz mąkę. Wszystko mieszamy. Ja to zawsze miksuję blenderem. Szybko i skutecznie. Gdy zauważymy, że ciasto jest zbyt gęste, dolewamy wody (ciasto powinno mieć gęstość naturalnej śmietany). Odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło.

    Międzyczasie możemy przygotować farsz. Ugotowane na twardo jajka obieramy i bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy surowe jajko i koperek. Dajemy także śmietanę, przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, a gdy będzie taka potrzeba doprawiamy (smak farszu powinien być lekko pikantny).

    Z ciasta (gdy lekko zgęstniało, dodać trochę wody) smażymy cienkie naleśniki, każdy smarujemy pastą jajeczną, składamy w chusteczkę czyli trójkąt :). Tuż przed podaniem obsmażamy na maśle z obu stron. Podajemy z dodatkiem sałaty zielonej polane śmietaną lub jogurtem. Śmietanę proponuję dodatkowo posypać pieprzem i papryką, a także odrobiną koperku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 26 września Takie naleśniki to mojego męża. Nie lubi na słodko, to smażę mu jajka do środka naleśników.:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń