Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mandarynki wraz z likierem pomarańczowym nadają naleśnikom niepowtarzalny egzotyczny smak.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 149
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7578
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 202
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 210
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 149
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7578
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 202
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 210
Składniki
Mandarynki starannie umyj, osusz. Z dwóch zetrzyj na tarce skórkę i wyciśnij sok, odrzucając pestki. Następnie zrób ciasto naleśnikowe. Do mąki wbij umyte jaja, dodaj sól, dolej mleko.
Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min. W tym czasie miękkie masło utrzyj z cukrem i sokiem. Połącz ze skórką mandarynkową.
Dodaj likier i zmiksuj na gładką masę
Ciasto przemieszaj. Rozgrzaną patelnię posmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju. Wylewaj po porcji ciasta i usmaż 6 naleśników (za każdym razem smarując patelnię odrobiną oleju)
Naleśniki cienko posmaruj masłem i złóż. Pozostałe mandarynki pokrój na cząstki i podsmaż na patelni, aż puszczą sok. Zdejmij. Na patelnię włóż naleśniki i obsmaż. Udekoruj mandarynkami i skórką.