Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki z masą orzechową"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Do żółtek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Do białek dodaj sól, ubij mikserem na sztywną pianę.
Do wysokiej miski wlej mleko oraz wodę, dodaj przesianą mąkę, zmiksuj na gładką masę. Dodaj masę żółtkową, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.
Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie kolistym ruchem po całej patelni. Smaż je na złoto z obu stron.
Orzechy namocz na noc w mleku, następnego dnia usuń z nich skórki. Migdały zalej wrzącą wodą, po ok. 5 min odcedź i usuń skórki. Bakalie zmiel w blenderze.
Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier oraz zmielone migdały i orzechy, zagotuj. Do ciepłej masy dodaj masło oraz spirytus, wymieszaj. Naleśniki posmaruj wystudzoną masą orzechową.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie