Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki do tego dania mogą być przygotowane klasycznie na mące pszennej lub z dodatkiem razowej czy gryczanej. Farsz przygotowuję na wołowinie, gdyż uważam, że nadaje im wyjątkowego smaku.
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2198
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 195
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1931
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 35
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2198
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 195
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1931
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 35
Składniki
1. Wołowinę, marchew, seler, liść lubczyku, liście selera zalewam wodą. 2. Dodaję szczyptę soli, włoszczyznę, liście lubczyku i selera, natka pietruszki. 3. Gotuję na małym ogniu ok. 1 h (powstaje wywar). 4. Studzę. 5. Mielę na maszynce do mięsa na średnich oczkach (4,5mm) wołowinę i włoszczyznę. 6. Dodaję jajko, sól, pieprz, czubrycę zieloną. Jeżeli farsz jest za suchy można dodać jeszcze jajko lub trochę bulionu (wywaru). 7. Wywaru nie wylewam tylko przelewam do plastikowych pojemników lub woreczków i zamrażam. Przydaje się do robienia sosów do mięs pieczonych.
8. Do garnka wsypuję ok. 2-3 łyżki mąki, jajko, sól, wlewam zimną wodę. 9. Wyrabiam widelcem. 10. Na rozgrzany na patelni olej wylewam ciasto na naleśniki, smażę z jednej strony na rumiano, z drugiej na blado. 11. Naleśniki wykładam na talerz bladą stroną do doły. Nakładam farsz na rumianą stronę. Zwijam naleśniki. 12. Na rozgrzany na patelni olej kładę naleśniki jeden obok drugiego. Obsmażam z jednej a potem drugiej strony. 13. Podaję polane sosem grzybowym lub pieczeniowym. 14. Smacznego!