Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z nadzieniem orzechowo-rumowym

Przepis dnia 2014-03-04
Naleśniki z nadzieniem orzechowo-rumowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1584

Dodano:

Odsłon: 9068

Proste, szybkie i smaczne. Naleśniki na słodko z aromatycznym nadzieniem orzechowym to najlepszy sposób na skuteczne pokonanie głodu i poprawę nastroju.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • mąka, 2 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • sól, szczypta
  • mleko, ½ szklanki
  • woda gazowana, ¼ szklanki
  • olej (do smażenia i do ciasta), łyżka do ciasta
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • cukier, 2 łyżki
  • nadzienie orzechowe:
  • ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • 1 ½ łyżki cukru pudru lub 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy mleko, wodę, łyżkę oleju. Woda gazowana sprawi, że naleśniki są bardzo miękkie i puszyste. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól, cukier biały i waniliowy oraz proszek do pieczenia.

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby wyeliminować grudki. Najczęściej używamy w tym celu miksera, żeby ciasto było gładkie i jednolite.

  2. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy trochę oleju, aby naleśniki nie przywierały do niej powierzchni. Tutaj doskonale sprawdza się patent mojej Mamy - na małą miseczkę wlewam olej, w którym moczę kawałek gazy. Za pomocą widelca smaruję gazą patelnię. Dzięki temu rozprowadzam niewielką warstwę oleju na patelni. Ciasto naleśnikowe nie przywiera, a ja ograniczam do minimum ilość tłuszczu.

  3. Nadzienie: orzechy włoskie oraz migdały wrzucamy do blendera i miksujemy na drobny proszek. Zmiksowane orzechy łączymy z pozostałymi składnikami, tak, by powstało gęste nadzienie o rumowym aromacie.


  4. Usmażone naleśniki przekładamy nadzieniem rumowo-orzechowym. Możemy polać je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 04 marca 2014 Kilka razy robiłam naleśniki z tym nadzieniem podsmażane na patelni i nadzienie nie wyciekło. Orzechy dość mocno wiążą całość a pod wpływem smażenia/pieczenia nabierają dodatkowej chrupkości. Pomysł z pieczeniem jest super. :-) Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 marca 2014 Ciekawe i pyszne nadzienie, spróbuję zrobić i podpiec je potem w piekarniku, chyba masa nie wycieknie ? miłej niedzieli :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń