Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki z nutą czekolady"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1079
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 155
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1079
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 155
Składniki
Mąkę, mleko, jajka, sól i miąższ z połowy laski wanilii miksujemy. Dodajemy letnie, roztopione masło i likier. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Pomarańcze myjemy, osuszamy. Dwie obieramy, rozdzielamy na cząstki. Z cząstek delikatnie zdejmujemy błonki. Zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Zalewamy sokiem wyciśniętym z trzeciej pomarańczy. Dodajemy łyżkę masła. Dusimy na bardzo małym ogniu 2-3 minuty. Osączamy.
Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Smarujemy serkiem wymieszanym z kandyzowaną skórką pomarańczową. Na ser wykładamy cząstki uduszonych pomarańczy.
Naleśniki rolujemy, podgrzewamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej i cienkim strumykiem wylewamy na ułożone na talerzach naleśniki. Dekorujemy plasterkami czwartej pomarańczy, podlewamy koniakiem, który zapalamy. Podajemy płonące.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 3,30 zł. Wartość odżywcza jednej porcji 315 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 58 g.Źródło: Rewia