Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z pieczarkami i fetą w beszamelu

Naleśniki z pieczarkami i fetą w beszamelu

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7168

Dodano:

Odsłon: 8444

Naleśniki nadziane są pikantnym farszem z pieczarek, pora i fety. Farsz musi być dobrze doprawiony, aby jego smak był dobrze wyczuwalny w połączeniu z naleśnikami. Całość zapiekana jest w sosie beszamelowym.

Składniki

  • Na naleśniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1-2 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na farsz:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g pieczarek
  • 1 por
  • 200g sera feta
  • -sól, pieprz, chili
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Na sos beszamelowy:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 300ml mleka
  • -sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pół szklanki tartej mozzarelli lub sera żółtego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Naleśniki: żółtka oddzielamy do białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mleko i wodę miksujemy z żółtkami, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i z roztopionym masłem. Ciasto powinno być lekko gęste. Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy lekko rózgą. Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, układany jeden na drugim na talerzu i odkładamy.

  2. Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dodajemy por pokrojony w półtalarki, posiekaną natkę, doprawiamy chili, solą i pieprzem jeśli to konieczne. Mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy.
    Na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy jak krokiety i odkładamy na talerz.

  3. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Wlewamy mleko i mieszamy energicznie, aż nie będzie grudek. Sos podgrzewamy cały czas mieszając aż do zagotowania i zgęstnienia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką.

    Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy zwinięte naleśniki. Wierzch polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach około 20 minut.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń