Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki z płatkami owsianymi

Naleśniki z płatkami owsianymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22594

Dodano:

Odsłon: 10278

Uwielbiam naleśniki, a szczególnie te z dodatkiem maślanki, która sprawia, że są niezwykle puszyste i delikatne. Lubię też kreatywne połączenia składników, które dają wyjątkowy i smakowity efekt końcowy. Dzisiaj zapraszam na pożywne naleśniki z dodatkiem płatków owsianych oraz mąki kokosowej. Smak naleśników podkreślają ziarenka wanilii, a z masłem orzechowym lub owocami i jogurtem smakują wybornie. Gorąco polecam to zestawienie:)

Składniki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • ziarenka wanilii
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą, a gdy wchłoną cały płyn przekładamy je do miksera, dodajemy jajka, maślankę, mleko, olej, wodę mineralną, obie mąki, kurkumę, cukier puder, ziarenka wanilii oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstawiamy na około 15 minut, aby mogła odrobinę "popracować". Po tym czasie wylewamy porcje masy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor.

  2. Naleśniki świetnie smakują ze słodkimi dodatkami lub świeżymi owocami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń