Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Dania główne

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 1067

Dodano: 21.04.2017

Odsłon: 55

Co roku zbieram mnóstwo jeżyn, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy.

Składniki

  • Naleśniki:
  • 500 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Ser:
  • 400 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Sos jeżynowy:
  • 400 g jeżyn
  • 100 ml wody
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru*
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Naleśniki

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
    Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.


  2. Ser

    Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.

    Sos jeżynowy

    Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
    Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.

    * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny

  3. – do sosu można wykorzystać mrożone owoce
    – naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń