Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22606

Dodano:

Odsłon: 5827

Dzień dobry! :) Takie śniadania lubię najbardziej. Cieszą nie tylko oko, ale również podniebienie oraz przenoszą w najmilsze smaki dzieciństwa... Po takim posiłku mamy też energię na cały dzień. Dzisiaj zapraszam Was na delikatne i puszyste naleśniki na kefirze, wypełnione waniliowo - serowym farszem. Całość dopieszcza słodki mus truskawkowy. Gorąco polecam! :D

Składniki

  • NALEŚNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • FARSZ:
  • 250 g półtłustego sera białego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka wanilii
  • MUS:
  • 400 g truskawek
  • miód (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. FARSZ: Ser biały rozgniatamy w miseczce i dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier puder oraz ziarenka wanilii i wszystko dokładnie mieszamy. Powstały farsz wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków, a w tym czasie zaczynamy smażenie naleśników.

    * Do posłodzenia twarożku możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.

  2. NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy kefir, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia oraz napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).

  3. MUS: Truskawki miksujemy na jednolitą i gładką masę, a powstały mus dosładzamy według uznania. W zależności od sezonu, możemy użyć świeżych lub mrożonych truskawek.

  4. Gotowe naleśniki wypełniamy twarożkiem, a następnie zawijamy lub składamy w trójkąty.

  5. Ziarenka wanilii możemy zstąpić także cynamonem, a do farszu dodać rodzynki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń