Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki zapiekane

Naleśniki zapiekane

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Naleśniki zapiekane"

Składniki

  • 10 usmażonych naleśników
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 1 i 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 200 g)
  • 1 pęczek dymki razem z cebulą
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dekoracji:

  2. gałązki natki pietruszki, kilka po midorków koktajlowych.

  3. Kukurydzę osącz z zalewy. Ser zetrzyj na tarce o największych oczkach. Cebulę odkrój od dymki i posiekaj osobno. Czosnek obierz z łupin, przeciśnij przez praskę lub pokrój bardzo drobno.

  4. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem (dodaj go tylko chwilę wcześniej niż mięso), następnie dorzuć mielone mięso i wymieszaj. Oprósz wszystko solą i pieprzem. Kilka minut smaż, aby mięso ładnie się przyrumieniło, po czym zalej je przecierem pomidorowym.

  5. Sos z patelni przerzuć do szerokiego rondla i gotuj około 10 minut. Po tym czasie dodaj do sosu osączoną kukurydzę. Gotuj jeszcze chwilę wszystko razem, po czym zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia.

  6. Chłodny sos wymieszaj z drobno siekanym szczypiorem. Tak przygotowanym farszem smaruj naleśniki. Zwinięte układaj w naczyniu do zapiekania, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w nagrzanym do 200° C piekarniku ok. 15 minut. Udekoruj natką i pomidorami.

  7. (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 385 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń