Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w beszamelu

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w beszamelu

Autor: maluch_88

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 29.01.2013

Odsłon: 885

Proste i pyszne

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ze szklanki mąki, 0.5 szklanki mleka, wody i jajka robimy cisto na naleśniki i smażymy na patelni standardowo (ciasto doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem) Musi mieć konsystencję gęstej śmietany.

  2. Patelnię rozgrzewamy, wyciskamy czosnek, kiedy się zeszkli dodajemy szpinak (może być mrożony) Kiedy szpinak się rozmrozi a woda odparuje, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Doprawiamy do smaku (pieprz, sól, czosnek sypki) Farszem smarujemy naleśniki, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym

  3. w rondelku roztapiamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy cebula się zeszkli, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i robimy zasmażkę. wlewamy szklankę mleka i mieszamy tak długo, aż masa zgęstnieje (to troszkę potrwa, aż mleko się zagotuje) doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  4. Naszą beszamelową masą zalewamy naleśniki i przykrywamy serem zółtym. Wkładamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy tak długo, aż ser się roztopi

  5. smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiliczynka 01 lutego 2013 Zapowiada się ciekawie :) Ostatnio robiłam pierogi ze szpinakiem, teraz czas na naleśniki - dzięki za przepis :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń