Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśnikowe roladki"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6424
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 137
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 795
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6424
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 137
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 795
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 380 kcal, cena 1,90 zł.
Mleko wlej do miski. Dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą proszku do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki z mlekiem. Wlej 3-4 łyżki oleju. Zmiksuj całość na gładkie ciasto.
Białka ubij na sztywną pianę ze sporą szczy- ptą soli. Wmieszaj delikatnie do przygotowanego ciasta na naleśniki.
Rozgrzej suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Partiami wlewaj ciasto. Usmaż 6 puszystych i rumianych naleśników biszkoptowych. Na każdym ciepłym placku rozłóż cienkie plasterki żółtego sera oraz szynki, zroluj.
Przygotuj garść mieszanych sałat (np. z radicchio i rukolą). Opłukane i osuszone listki rozłóż na półmisku lub sześciu mniejszych talerzykach. Zrolowane naleśniki krój ukośnie i układaj na sałacie.
Ciasto na naleśniki możesz przygotować na zapas. W lo dówce przechowasz je do 3 dni. Pozostałe najlepiej jednak zamrozić. Pamiętaj tylko, by wyjąć ciasto z zamrażarki na kilka godzin przed smażeniem.Źródło: Świat kobiety