Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśnikowy tort z sosem bazyliowym

Naleśnikowy tort z sosem bazyliowym

Autor: Kurier_TV

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8449

Dodano: 25.01.2009

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Naleśnikowy tort z sosem bazyliowym"

Składniki

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka albo wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli; Sos
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego albo 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 20 dag żółtego sera
  • pęczek bazylii
  • sól
  • czosnek
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka włóż ciasta i zmiksuj. Odstaw na 20 minut. Usmaż cienkie naleśniki.

  2. Ser żółty zetrzyj na tarce. Przecier pomidorowy podgrzej i przypraw. Bazylię posiekaj.

  3. W natłuszczonej tortownicy ułóż naleśnik, posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem oraz bazylią. Połóż następny i powtórz czynności. Tak postępuj do wyczerpania składników (na wierzchu powinien być naleśnik). Górę tortu posyp resztą sera.

  4. Zapiekaj 15 minut w temp. 200°C. Do sosu możesz dodać trochę zielonego groszku, brokułów lub szynki.

  5. Czas: 50 min. 1 porcja = 280 kcal.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń