Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka aloesowa

Nalewka aloesowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 568

Dodano:

Odsłon: 2902

O leczniczych właściwościach aloesu mówi się bardzo dużo. Sama roślina ma działanie zmniejszające stany zapalne, wzmacniające organizm i przyspieszające regenerację tkanek. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo oraz obniża poziom „złego” cholesterolu i cukru we krwi.

Składniki

  • liście aloesu 50 dkg
  • 236 ml spirytusu
  • 263 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Liście aloesu należy zrywać z rośliny, która ma minimum 3 lata. Taką roślinę przed zrywaniem nie należy podlewać ok. 3 tygodnie.
    Liście myjemy i kroimy na mniejsze części.
    Układamy w słoju i lekko ubijamy. Następnie zalewamy wódką 45%. Pół litra wódki 45 % uzyskujemy ze spirytusu 95% w proporcji : 236 ml spirytusu i 263 ml wody. Zalane liście aloesu zamykamy szczelnie o odstawiamy na ok. tydzień w ciemne miejsce. Po tygodniu przecedzamy na gęstym sitku lub przez płótno i możemy zlać do buteleczek. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
    Nalewka aloesowa ma wartości zdrowotne ale również można stosować ją do przemywania twarzy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń