Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie zapachniało już Świętami. Zostało nam jeszcze 6 tygodni, ale niektóre przygotowania zaczynamy właśnie teraz. I odliczamy. Dzisiaj przygotowałam nalewkę świąteczną, z bakaliami przyprawami i pomarańczą. Nalewka będzie leżakować do świąt, ale już czuję jej zapach i smak. Polecam!
Polecam.
Odsłon: 698
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36144
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 206
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 352
Polecam.
Odsłon: 698
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36144
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 206
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 352
Składniki
Cukier wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wódki i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się rozpuści (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika, po przestudzeniu wlewamy pozostały alkohol i mieszamy. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy na grubsze plastry. W słoiku lub innym szklanym naczyniu układamy warstwami składniki, ostatnią warstwę powinny stanowić plastry pomarańczy. Całość zalewamy alkoholem. Nalewkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-6 tygodni w ciepłe miejsce. Następnie filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Możemy od razu spożywać lub pozwolić nalewce jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni.