Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka czereśniowa (nalewka z czereśni)

Nalewka czereśniowa (nalewka z czereśni)

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 2870

Dodano:

Odsłon: 20438

Pyszna, warto spróbować!

Składniki

  • 2 kg czereśni
  • 1 litr spirytusu 96%
  • 1 litr wódki 40%
  • 1 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czereśnie umyć, oderwać ogonki (wysuszę je, będą na herbatkę odchudzającą) i każdy owoc naciąć aż do pestki, nie przepoławiając do końca. To trochę czasochłonne zajęcie, ale mam nadzieję uzyskać w ten sposób jeszcze więcej smaku.

  2. Spirytus zmieszać z wódką (w ten sposób uzyskuje się spirytus tzw. nalewkowy, o mocy około 70%), czereśnie wsypać do odpowiednio dużego słoja i zalać alkoholem. Słoik zakręcić dokładnie i postawić na parapecie słonecznego okna. Będzie tam stał przynajmniej przez 6 tygodni, wstrząsany co kilka dni.

  3. Następnie odcedzić alkohol i wlać do innego słoja lub do butelek, odstawić do późniejszego wykorzystania. Pozostałe w słoju czereśnie zasypać cukrem i – dokładnie zakręcone – pozostawić w słonecznym miejscu do czasu rozpuszczenia się cukru. Też czasem potrząsać słoikiem, żeby przyspieszyć proces.

  4. Na koniec zlać syrop i połączyć go z odcedzonym wcześniej alkoholem. Uzyskaną nalewkę zabutelkować, odstawić i zapomnieć o niej na pół roku lub dłużej. Jeśli wolisz mniej słodkie trunki, nie wlewaj całego syropu do nalewki. Pozostałe w słoju owoce można jeszcze raz zalać – tym razem wódką. Uzyskamy wtedy mniej esencjonalną i słabszą nieco, ale też smaczną nalewkę. Nie trzeba jej dosładzać, bo drugi raz zalane czereśnie są przecież słodkie. Po jej odcedzeniu można jeszcze wykorzystać owoce do deserów, ciast i napojów. Takie czereśniowe klejnoty nie mogą się zmarnować!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń