Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka gruszkówka

Nalewka gruszkówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2249 Ocena: 13766

Dodano:

Odsłon: 5144

Pyszna nalewka.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Gruszki umyć, osuszyć, oderwać ogonki i szypułki, pokroić w kostkę- włożyć do słoja, zalać spirytusem i odstawić na kilka tygodniu w słoneczne miejsce, po czym przełożyć w ciemne i chłodne miejsce na ok. 6 miesięcy. Po tym czasie zlać, przefiltrować, a gruszki zasypać cukrem, cynamonem, startą wanilią i goździkami – następnie odstawić na kolejny tydzień lub dwa (do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru).
    Przefiltrowany syrop dodać do nalewki, przelać do buteleczek i odstawić szczelnie zamknięte na około 2-3 miesiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 10 września 2016 Kilka tygodni ? to znaczy ile ?.Czy słoik zakręcamy ? czy wanilie ścieramy tylko środek czy w całości?
Bardzo nieprecyzyjny przepis kochana.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 września 2016 Pyszna...tylko trzeba ją zrobić a nie nalać wody do lampki....

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń