Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka na rabarbarze.

Nalewka na rabarbarze.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1381 Ocena: 17384

Dodano:

Odsłon: 8855

Rabarbar obrodził, polecam zrobić nalewkę z rabarbaru, jest bardzo smaczna. Jest to kolejna nalewka z rabarbaru w naszej kolekcji nalewek, męża i mojej. Jest naprawdę bardzo dobra, ale minimum po roku dojrzewania.

Składniki

  • rabarbar (najlepiej czerwony) 2 kg
  • alkohol 60% 750 ml (spirytus 0,5 l + 250 ml wody)
  • cukier 30 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki.

  2. Wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach zlewamy nalew wytrawny, a rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie żeby cukier wyciągnął jeszcze alkohol i sok z rabarbaru. Co kilka dni potrząsamy (mieszamy) słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dwóch tygodniach zlewamy nalew słodki i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym.

  3. Nalewkę wlewamy do słoja lub do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym okresie,możemy dopiero cieszyć się smakiem nalewki, ale im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Pijemy lekko schłodzoną.

  4. Część naszej kolekcji nalewek. Niektóre mają 4 lata. Naprawdę warto czekać na dobry smak nalewki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń