Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka na rajskich jabłuszkach.

Nalewka na rajskich jabłuszkach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1099 Ocena: 11905

Dodano:

Odsłon: 3971

Jest to bardzo smaczna nalewka o niepowtarzalnym smaku, owoce do przygotowania nalewki muszą być dojrzałe i zmrożone.

Składniki

  • rajskie jabłuszka 1 kg
  • alkohol 47 % 2 litry
  • cukier 60 dag
  • laska wanilii 1 szt.
  • goździki 6-8 szt.
  • kora cynamonu 1 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłuszka rajskie myjemy, obcinamy gniazda kwiatowe i ogonki. Wymyte, osuszone jabłuszka wstawiamy do zamrażalnika na tydzień. Po tygodniu jabłuszka kroimy na połówki i wkładamy do słoja. Dodajemy goździki, korę cynamonu i laskę wanilii, zalewamy alkoholem (1 litr spirytusu 95%, rozcieńczony z litrem wody). Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce na 3-4 tygodnie.

  2. Po okresie maceracji nalew wytrawny zlewamy a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 14 dni, codziennie mieszamy w celu dokładnego rozpuszczenia się cukru. Cukier wyciągnie z jabłuszek jeszcze wiele dobrych składników. Po okresie maceracji z cukrem, zlewamy nalew słodki i mieszamy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Filtrujemy i nalewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawiamy w ciemne chłodne miejsce (piwnica) na okres 6 miesięcy do dojrzewania nalewki. Po tym okresie możemy delektować się pysznym smakiem nalewki,ale nalewka im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Pijemy schłodzoną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń