Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka na śliwkach węgierkach.

Nalewka na śliwkach węgierkach.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 494 Ocena: 3311

Dodano: 13.09.2017

Odsłon: 8249

Nalewka na śliwkach węgierkach jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać.

Składniki

  • śliwki węgierki bez pestek 2 kg.
  • cukier trzcinowy 50 dag.
  • alkohol 70% 3 litry
  • goździki 10 szt.
  • rodzynki 2 garście
  • kora cynamonowa 2 szt.
  • kardamon 10 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć.

  2. Przekroić na pół, wyjąć pestki, dodać goździki, korę cynamonową, rodzynki i kardamon. Owoce umieszczamy w 5 litrowym słoju.

  3. Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni.

  4. Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

  5. Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym.Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 września Alkohol 70% - Chyba wiem, o jaki chodzi hehe, a tak poza tym, to super rozgrzewa jesienią i zimą :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 15 września Radzę zostawić kilka śliwek z pestkami. Nalewka dużo lepsza. Sprawdzone. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń