Do góry

Przetwory Przepis na:

nalewka orzechowa, orzechówka

nalewka orzechowa, orzechówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3166

Dodano:

Odsłon: 22075

Jest to nalewka lecznicza, idealna na wszelkie problemy związane z układem pokarmowym. Świetnie pomaga na zatrucia pokarmowe, ból brzucha. Wspomaga pracę układu pokarmowego. Jest to lek naturalny, więc dobrze jet mieć chociaż flaszeczkę w swoich domowych zbiorach. Nalewkę wykonujemy z orzechów włoskich, które są jeszcze zielone, i mają w środku sok.

Składniki

  • -zielone orzechy włoskie -cukier biały -wódka
  • -spirytus -rękawiczki gumowe -słoje umyte i wyparzone
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zielone orzechy dokładnie myjemy i suszymy.
    Następnie kroimy je na połówki lub ćwiartki.
    WAŻNE: przy krojeniu załóżcie sobie na łapki rękawiczki, ponieważ zielone orzechy strasznie plamią i potem nie można domyć rąk.
    Warto też założyć folię na deskę do krojenia.

  2. Orzechy kroimy na ćwiartki i dajemy je do słoja-warstwami-warstwa orzechów-2-3 łyżki cukru, i znów warstwa orzechów i cukier itd do skończenia orzechów.

    Następnie słoje szczelnie zamykamy i potrząsamy.
    Odstawiamy w ciemne miejsce, by orzechy puściły sok, ja odstawiam do szafki kuchennej na około 2 dni-w międzyczasie należy potrząsać słojem.
    *już gdy skończymy możemy zobaczyć, trochę soku na dnie słoja. :-)

  3. Następnie dolewamy alkohol, tyle by orzechy znalazły się pod płynem. Ja dolewałam wódkę i spirytus w takiej samej ilości.

    Nalewkę odstawiamy aż do czasu gdy orzechy zrobią się czarne. Zaczyna się to dziać powolutku jaż na drugi dzień, nalewka do całkowitego sczernienia powinna postać około 1 miesiąc.

  4. Nalewkę odcedzamy, przelewamy przez sitko, zlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

    Ogólnie nalewkę można już używać, jednak najlepsza jest jak trochę postoi, z 1 miesiąc po wlaniu do butelek -albo i dłużej. Nalewki są najlepsze gdy postoją nawet kilka lat. Jednak ja swoją używam gdy ściemnieje. Już jedna łyżeczka pomaga :) Nalewka powinna mieć bardzo ciemny brązowy kolor.

    opisałam Wam jak ja przygotowuje nalewkę z orzechów, bardzo Wam ją polecam, bo jest to genialny lek na wszelkie problemy z brzuszkiem. :-)
    Spróbujcie, warto!!! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń