Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna, pyszna i zdrowa, krótko mówiąc!
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 377
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 269
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 260
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 247
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 377
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 269
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 260
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 247
Składniki
Przede wszystkim trzeba znaleźć i rozpoznać czeremchę, a następnie zebrać jej dojrzałe owoce. Czeremcha zaczyna dojrzewać mniej więcej w połowie sierpnia i - jeśli nie zjedzą jej ptaki - wisi na drzewach jeszcze we wrześniu.
Owoce czeremchy przebrałam, usunęłam ogonki i odrzuciłam niedojrzałe sztuki. Włożyłam je do słoja, wsypałam cukier i całość wymieszałam tak, by cukier oblepił owoce. Odstawiłam na godzinę.
Po upływie godziny czeremchę zalałam alkoholem. Słój zakręciłam i odstawiłam w ciepłe, ciemne miejsce na 2 miesiące. Od czasu do czasu warto słojem delikatnie wstrząsnąć.
Po wspomnianych dwóch miesiącach owoce odsączę, a gotową nalewkę przecedzę przez filtr do mleka (można też przez kilkukrotnie złożoną gazę lub ręczniczek jednorazowy). Czeremchówkę rozleję do butelek i odstawię w chłodne miejsce do dojrzenia, przynajmniej na pół roku. O właściwościach zdrowotnych czeremchy można poczytać na blogu.