Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 35061

Pigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekała cały rok. Wprawdzie nie ma jej dużo, jednak warto było czekać. Owoce pigwy zerwane już chyba trzy tygodnie temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 l wódki
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • skórka z 1/2 pomarańczy oraz sok
  • 1/2 szklanki rumu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte owoce pokroić wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do słoja i zalać alkoholem. W takim stanie trzymać 2-3 tygodni. Po tym czasie ekstrakt zlać i odstawić. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie.

  2. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń