Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z pigwy

Przepis dnia 2012-10-20
Nalewka z pigwy

Autor: Maudie

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 3663

Dodano: 18.10.2012

Odsłon: 55220

Cudowny zapach i smak:)

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pigwy umyć,obrać i usunąć gniazda nasienne.Następnie pokroić w drobną kostkę.

  2. Zagotować szklankę wody i wsypać do niej cukier.Wymieszać i dodać sok z cytryny oraz skórkę startą na drobnych oczkach(bez białej osłonki)

  3. Do gotującego się syropu wkładać kawałki pigwy i gotować na małym ogniu 5 min.Po całkowitym ostudzeniu wlać wódkę,przelać do szklanego naczynia i odstawić na miesiąc.Po miesiącu zlać do butelek i szczelnie zamknąć.

  4. Kosteczki pigwy,które zostają wkładam do słoika,zakręcam i wykorzystuję np do niektórych deserów lub do herbaty:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 09 grudnia 2012 właśnie takiego przepisu szukałam dzięki i 5!! ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala_black 19 października 2012 Ciekawy przepis ,ja robiłam dopiero po odsączeniu owoców z syroipu ,zalewałam wódką ,spróbuje tak zrobic ,pozdrawiam . Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 18 października 2012 Maudie , znęcasz się dziewczyno nad smakoszami nalewek z pigwy - akurat w tym roku nie robiłam - twoja tak smakowicie wygląda ,że aż ci zazdroszczę, chętnie bym spróbowała.
Zdjęcie super zachęcające i bardzo profesjonalne.
Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 18 października 2012 Nukleon :) - Masz rację,pigwa ma właściwości lecznicze,min.zapobiega przeziębieniom.Można przygotować z niej syrop:pigwy umyć,pokroić ze skórką,wrzucić do słoika i zasypać cukrem.gdy puści sok zlać go do osobnego słoiczka i dodawać codziennie od jesieni gdy dopada szaruga i jest coraz zimniej do herbatki:) Pozdrawiam:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 18 października 2012 Słyszałam ,że pigwa ma wiele właściwości leczniczych .A jeszcze zakonserwowana w wódce lub spirytusie ? :)
SAMO ZDROWIE

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szynszylka 18 października 2012 akurat mam 2 kg pigwy
zazwyczaj robię według innego przepisu ale tym razem wypróbuję ten :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń