Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z pigwy i dzikiej róży

Nalewka z pigwy i dzikiej róży

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2315

Dodano:

Odsłon: 7910

Pigwa obrodziła więc coś trzeba z niej zrobić. Prezentowałam już przetwory z pigwy. Dzisiaj trochę inaczej. Własnie powstaje nalewka, ale pomysł na połączanie pigwy z dziką róża jest dość ciekawy. Nie mój- mojego męża. Na razie wstępny etap, na efekt końcowy trzeba będzie poczekać.

Składniki

  • 1 kg. pigwy
  • 70 dag dzikiej róży
  • 1 litr wódki
  • 1 liter spirytusu
  • garść rodzynek
  • kilka goździków
  • skórka z jednej pomarańczy
  • ok 1/2 litra miodu
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Owoce pigwy przekroić, wyciąć pestki, pokroić na małe kawałki, wsypać do słoja, dodać oczyszczoną z szypułek różę. Wsypać goździki i rodzynki. wszystko zalać alkoholem, zostawić na ok. 2-3 tygodnie.
    Po tym czasie odcedzić alkohol. Owoce zalać miodem, dodać startą skórkę z pomarańczy i tak trzymać od 1-2 tygodni, często potrząsając. Esencję , która powstanie, połączyć z alkoholem. Nalewkę odstawić na dwa miesiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń