Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z wiśni

Nalewka z wiśni

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2657

Dodano: 09.07.2018

Odsłon: 7616

Wytrawna

Składniki

  • Wiśnie 2kg
  • cukier 1-2 szklanki w zaleznosci od stopnia wytrawności
  • destylat 80% 600ml/ spirytus 90% 500ml
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte i wydrylowane wiśnie włożyłam do słoja i przesypałam cukrem.

    Z mniejsza ilością cukru nalewka będzie bardziej wytrawna, a z większą- bardziej gęsta.

  2. Zostawiłam wiśnie z cukrem tylko na jeden dzień aby trochę zmiękły a nie fermentowały. To ułatwia puszczanie przez nie soku.

    Dolałam destylat, użyłam destylatu z wina winogronowego- czyli grappy.

  3. Teraz trzeba cierpliwie czekać około 6 tygodni.
    (To w kieliszku to nie jest gotowy produkt.)

    Potem można odlać wiśnie, jeśli nalewka jest zbytnio wytrawna, można zasypać wiśnie ponownie połową do szklanki cukru i gdy się rozpuści po paru dniach, można dolać do nalewki.

    Potem tylko czekanie, aż osad zbierze się na dnie i zciągnięcie wiśniówki z nad osadu rurką.

    Wiśnie można wykorzystać do ciast i deserów.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 lipca ummmm...cudo i czekam na zaposzenie do degustacji hihihiii Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 12 lipca Ooooo, a to cos w sam raz dla mnie .. Wisnioweczka domowego wyrobu - rewelacja!! Niestety, tu gdzie mieszkam najwyzej czeresnie mozna kupic :-( A i spirytusu tez nie dostaniesz.. Musze sie obejsc smakiem, albo wybrac do polskiego sklepu :-( Buziak i na zdrowko!! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 10 lipca Ma piękny kolor i na pewno smakuje rewelacyjnie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 10 lipca Ja uwielbiam, wbijam się do ciebie na wakacje ;-D Odpowiedzi: 7 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń