Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka

Napoleonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1468

Dodano:

Odsłon: 48029

Słodkie wspomnienie dzieciństwa. Tanie i szybkie ciasto na co dzień i od święta.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na 4 części. Z papieru do pieczenia wyciąć 4 krążki o średnicy 26 cm. na papierze wałkujemy kolejno 4 cz. ciasta. Piec na złoty kolor w 180 stopni.

  2. Żółtka i mąkę rozmieszać dokładnie w 1,5 szklanki mleka, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszaną z żółtkami mąkę. Gotować zgęstnieje.

  3. Gorącym budyniem przekładamy placki. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drug lub trzeci dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 27 stycznia 2012 Bardzo mi się podoba ten przepis. Wydaje się prosty i mało pracochłonny . Wrzucam do przetestowania . Jak zrobię i zdegustuję to ocenię . Dziękuję i pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 21 lutego 2011 Dziwię się jadzia88, że ci nie wyszło, bo tak jak napisałam na wstępie ciasto to jest na tyle tanie proste i nieskomplikowane, że można je robić nie tylko od święta ale i zupełnie bez okazji. To, które jest na zdjęciu, pomagała mi robić moja 6 - letnia córka. Ciasto( surowe) jest miękkie i bez problemu się wałkuje a najlepsze jest na drugi (lub jeśli wcześniej nie zniknie) na trzeci dzień. No ale o gustach się nie dyskutuje, zwłaszcza kulinarnych.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jadzia88 21 lutego 2011 szkoda zachodu ,mi nie wyszloo, masa ujdzie w tłumie ale ciasto masakra!!!!!! więcej nerwów przy tym zjadlam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bluetta1 20 lutego 2011 Muszę je zrobić .... uwielbiam to ciasto.;)Pzdrawiam..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alik 19 lutego 2011 Wydawalo by sie, ze jest to takie banalne ciasto.... ale zrobilam i jest godne polecenia :) Bardzo dobre. A ciasto kruche ma warstwy faktycznie troszeczke (!) jak francuskie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulao 18 lutego 2011 ciekawy przepis .... mysle ze to kruche ciasto ( skoro jest bez jajek ) to przypomina w smaku ciasto francuzkie :)
napewno wyprubuje .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 17 lutego 2011 Wszystko dobrze, tylko napoleonka jest z ciasta francuskiego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń