Do góry

Desery Przepis na:

Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia

Autor: kuchniakolorublond

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1146

Dodano: 26.06.2017

Odsłon: 16672

Kolejna propozycja ciasta szybkiego, nie wymagającego super umiejętności ani pieczenia, a przy tym smacznego i cieszącego się dużym powodzeniem. Kiedy byłam mała, w moim domu takie napoleonki robiło się bardzo często, do tego stopnia, że wszystkim wyszły bokiem ;) i nie pojawiały się przez kilkanaście (!!!) lat... jednak jakiś czas temu przeglądając przepisy swojej Mamy, natknęłam się właśnie na ten mój mały koszmarek dzieciństwa :)) Po krótkim zastanowieniu uznałam, że wcale nie było to takie złe... a zniknęło z naszego menu na dobre kilkanaście lat, ponieważ pojawiało się zbyt często... Ciasto na krakersach. Błyskawiczne. Ze słodką, waniliowo-śmietankową masą (do przygotowania dosłownie w kilka minut). Na wierzchu cukier puder... Słone krakersy podbijające słodycz masy... eee tam, nie jest to takie głupie... przepis pochodzi z ''magicznego kajeciku'' mojej Mamy :) Użyłam formy 25x25 cm

Składniki

  • 5 szklanek mleka
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego/ aromat waniliowy
  • krakersy na spód oraz wierzch
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dno formy wykładamy krakersami.

  2. 4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
    Pozostałe zimne mleko mieszamy z mąką, budyniem i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje (dość szybko). Krakersy wyłożone do formy zalewamy gorącym kremem. Lekko równamy i wykładamy drugą warstwę krakersów. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po kilku godzinach krakersy zmiękną, a wszystkie smaki przenikną się wzajemnie.
    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iskierka91 11 września 2017 czy mozna krakersy zastapic herbatnikami? jestem zwolennikiem herbtnikow ale nie wiem czy np nie bedzie za słodko Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń